Vrijwilligerswerk Myanmar

Vrijwilligerswerk Myanmar

door Getaway Travel

Vrijwilligerswerk in Myanmar is een bijzondere ervaring. De leefsituatie is niet al te best, en de bevolking kan wel wat hulp gebruiken. Jij kunt veel voor hen betekenen! Je zult versteld staan van de opgewektheid en dankbaarheid van de Myanmarezen. Door samen met hen te wonen en te werken maak je op een mooie wijze kennis met de lokale cultuur. En dat allemaal terwijl je wordt omgeven door de schitterende en veelzijdige natuur van Myanmar.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor ontwikkelingswerk in Myanmar. Je kunt je hier als individu of samen met een bekende voor aanmelden. De meeste organisaties bieden je ook de mogelijkheid om, naast het vrijwilligerswerk, excursies te maken waardoor je nog meer ziet van Myanmar.

ZELF NAAR Myanmar?

Bekijk alle 33 reizen naar Myanmar

Meestal worden er geen bijzondere eisen aan vrijwilligers gesteld op het gebied van opleiding en ervaring. Toch is niet iedereen geschikt. Het is belangrijk dat je fit, avontuurlijk en praktisch ingesteld bent en dat je goed kunt samenwerken. Reken niet op overnachtingen in een vijfsterrenhotel. Soms zul je zelfs onder niets meer dan een heldere sterrenhemel (en een klamboe) slapen!

Projecten

De projecten waar je als vrijwilliger aan kunt bijdragen zijn heel divers. Er zijn allerlei projecten die gericht zijn op de ontwikkeling van de gemeenschap. Dankbaar werk is lesgeven op een basisschool, of werken in een weeshuis. Door het overdragen van kennis, zoals wiskunde of de Engelse taal, geef je de kinderen kans op een betere toekomst.

Veel politieke vluchtelingen leven in vluchtelingenkampen in Thailand, aangezien ze niet terug kunnen naar Myanmar. Je kunt je als vrijwilliger ook inzetten voor de situatie in deze vluchtelingenkampen. Je zorgt ervoor dat de vluchtelingen worden voorzien van directe levensbehoeften zoals voedsel, brandstof, matrassen, dekens en drinkwater. Ook kun je terecht komen in klinieken, of lesgeven op scholen. Soms houd je je bezig met het begeleiden en ondersteunen van vluchtelingkinderen die niemand meer hebben. Je taken kunnen bestaan uit het verrichten van medische zorg en het steunen van de kinderen bij het verwerken van een trauma. Vooral het geven van aandacht en liefde is hier belangrijk.

Andere projecten zijn meer gericht op het behoud van de natuur de bescherming van bedreigde dieren. Je kunt werken in een revalidatiecentrum voor onder andere olifanten of apen. Hier worden zieke en gewonde dieren verzorgd en weesjes opgevoed met de bedoeling dat deze dieren worden teruggeplaatst in de natuur. Voor iedereen is er wel een geschikt project te vinden.

Organisaties

Wil jij de bevolking van Myanmar helpen en je bent wel in voor vrijwilligerswerk? Dan kun je het beste via een organisatie gaan. Je kunt natuurlijk alles zelf regelen, maar dat duurt lang en verloopt soms moeizaam. Denk maar aan visa, verzekeringen, woonruimte en andere formaliteiten. Bovendien is het veiliger om via een organisatie te gaan.

Er zijn verschillende organisaties die gespecialiseerd zijn in vrijwilligerswerk. Vaak bieden ze in Nederland al een cursus om je goed voor te bereiden op het land. Bij sommige organisaties is het mogelijk om de andere deelnemers aan een project hier al te leren kennen. Verder is het fijn om ter plekke begeleid te worden door mensen die alle ins and outs van het land kennen. Bovendien kan je er altijd aan de bel trekken, mocht het werk niet zijn wat je ervan verwacht of als er andere problemen zijn. Een organisatie die veel vrijwilligerswerk verricht in de rampgebieden in Myanmar is het Rode Kruis.

De organisaties vragen een bijdrage van de vrijwilliger zelf. In deze bijdrage zijn kosten opgenomen voor je ticket, vervoer binnen het land, eten, drinken en overnachtingen. Vaak gaat ook een deel van deze bijdrage naar het project zelf. Zonder deze bijdrage kunnen veel organisaties hun projecten niet uitvoeren.

Zin in vrijwilligerswerk in Myanmar? Om meer te lezen over vluchtelingenhulp in Myanmar, kun je een kijkje nemen op de sites van stichting vluchteling, het Birma Fonds of het Rode Kruis.

Reizen Myanmar

Specialisten Myanmar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Filipijnen kenner
Sponsors