Praktische tips Filipijnen

Praktische tips Filipijnen

door Getaway Travel

Naast je gedrag ten opzichte van de bevolking, je keus voor een vervoersmiddel en je accommodatie, kun je ook in je dagelijkse handelingen milieubewust te werk gaan. Douchen, eten, slapen, recreëren; het zijn heel normale zaken waar je niet over nadenkt. Toch kun je een behoorlijk steentje bijdragen aan een beter milieu als je let op een aantal dingen.

Water

Wist je dat je op vakantie gemiddeld drie tot vier keer zoveel water gebruikt als thuis? Door je waterverbruik te matigen kun je dit een heel stuk terug dringen. In de Filipijnen is namelijk een stuk minder schoon drinkwater voor handen dan wij gewend zijn. Ter illustratie: de Nederlanders douchen gemiddeld acht minuten per dag. Per persoon wordt er met douchen en badderen iedere dag zo'n 46 liter water door het putje gespoeld!

ZELF NAAR Filipijnen?

Bekijk alle 10 reizen naar Filipijnen

Voor veel Filipino's is het nog een hele klus om aan schoon drinkwater te komen. Maar liefst twintig procent van de locals heeft vrijwel geen toegang tot schoon drinkwater! Vooral in de afgelegen dorpjes is zelden watervoorziening en de bewoners moeten het water uit het dichtstbijzijnde riviertje of stroompje halen.

Het gezellige kinderliedje 'twee emmertjes water halen' is daar de harde realiteit, zelfs voor jonge kinderen. Met twee emmers van elk tien liter moeten ze meerdere keren per dag de afstand van hun huis naar de rivier afleggen. Als je bedenkt dat dit enkele kilometers kunnen zijn, is dit beslist geen kinderspel. Vaak is de kwaliteit van het water ook nog eens erg slecht. Ziektes zoals bijvoorbeeld diarree zijn hiervan het gevolg, waaraan veel jonge kinderen overlijden.

Het is goed om dit in gedachte te houden als je onder de douche staat, in het zwembad ligt, of aan het koken bent. In de Filipijnen is schoon drinkwater niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Het is daarom van groot belang om zuinig en bewust met water om te gaan. Neem een douche in plaats van een bad (dat scheelt enorm) en blijf er niet te lang onder staan. Doe de afwas in een teil (en niet met de lopende kraan) en draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen. Zo zijn er talloze kleine handelingen waarbij je een hoop water kunt besparen.

Energie

Elektriciteit kost geld en wordt opgewekt met natuurlijke grondstoffen die ooit op zullen raken. Door heel kleine dingen kun je al energie besparen. Open bijvoorbeeld niet alle ramen als de verwarming of de airconditioning aan staat. Gebruik je handdoeken vaker dan één keer. Elke dag wisselen is niet nodig, en een wasbeurt kost veel energie, water en schoonmaakmiddelen.

Haal je oplader uit de telefoon als het toestel opgeladen is, 95 procent van de energie wordt namelijk aan de lucht afgegeven! Doe het licht, de tv, en de airconditioning uit als je de kamer verlaat. Dit lijkt vanzelfsprekend maar toch wordt het niet altijd gedaan.

Afval

Zwerfafval kan voor veel problemen zorgen. Het duurt heel erg lang voordat afval vergaat. Een appelkroos doet er weliswaar twee weken over, een kauwgompje heeft er 25 jaar voor nodig en een patatbakje 90 jaar!

Laat daarom nooit rotzooi achter in de natuur. Als je in de natuur bent en je kunt geen prullenbak vinden, neem dan een plastic zakje mee waar je je afval tijdelijk in kan doen. Gooi het nooit zomaar op de grond. Zwerfafval is geen mooi gezicht en natuurlijk erg schadelijk voor planten en dieren.

In de Filipijnen zijn ze nog niet zo ver met het verwerken van afval als in Nederland. Bovendien wordt het niet op alle plekken gescheiden opgehaald. Mocht je chemisch afval hebben zoals batterijen of spuitbussen, gooi ze dan niet weg, maar neem ze dan mee naar huis. Dit afval kan in Nederland verwerkt worden, wat in Indonesië misschien niet het geval is.

Tot slot: heb je de reis van je dromen geboekt en nu een stapel reisbrochures over? Breng ze terug naar het reisbureau of maak er een vriend of familielid blij mee. Beter nog; neem geen folders mee maar zoek je informatie op internet.

Reizen Filipijnen

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Filipijnen kenner
Sponsors