Duurzaam vervoer Filipijnen

Duurzaam vervoer Filipijnen

door Getaway Travel

Om zoveel mogelijk plekken van de Filipijnen te kunnen bewonderen zul je gebruik maken van een bepaald vervoermiddel. Er zijn echter wel verschillende mogelijkheden. Een wandeltocht of fietstocht is een stuk milieuvriendelijker dan het vliegtuig, en de bus is weer beter dan de auto. Met je keus voor een bepaald type vervoermiddel tijdens je reis heb je de mate van duurzaamheid voor een groot deel zelf in de hand.

Vliegen

De Filipijnen liggen niet om de hoek. Vrijwel altijd ga je er heen met het vliegtuig. Helaas is deze manier van reizen wel schadelijk voor het milieu. Vliegtuigen hebben een hoge CO₂-uitstoot, wat voor een belangrijk deel bijdraagt aan het versterkte broeikaseffect. Dit heeft klimaatverandering tot gevolg, met alle problemen van dien.

ZELF NAAR Filipijnen?

Bekijk alle 10 reizen naar Filipijnen

Bomen en planten zetten echter CO₂ om in zuurstof, en worden dan ook wel de 'groene longen van de aarde' genoemd. Er zijn organisaties die je de kans geven de CO₂-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een donatie en die hiervan bomen aanplanten.

Via Greenseat of Trees for All kun je op een gemakkelijke manier je stoel 'groen' maken. Het hoeft je niet veel te kosten, en met jouw donatie ondersteun je de aanplant en bescherming van bossen wereldwijd. Zo draag je op een positieve manier bij een het terugdringen van de CO₂-concentratie en stap je met een gerust hart het vliegtuig in.

Voor je vervoer binnen de Filipijnen heb je verschillende mogelijkheden. Als je duurzaam wilt reizen kun je beter geen binnenlandse vlucht nemen. Ook al wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien, als je maar beperkt de tijd hebt kun je beter voor een bepaalde regio kiezen. Er zijn bovendien een groot aantal eilanden waar al zo veel te zien is dat je je geruime tijd kan vermaken.

Heb je wat langer de tijd en wil je meerdere eilanden zien? Ga dan met de boot! Er varen vele bootdiensten tussen de eilanden die je ook nog eens een unieke kans bieden om te genieten van de prachtige wateren rond de Filipijnen. Op het vasteland kun je het beste gebruik maken van het openbaar vervoer. Het is de meest milieuvriendelijke optie, je komt in aanraking met de locals en het is avontuurlijk en bijzonder om op deze manier het prachtige land te ontdekken.

Jeepney

Een jeepney is een typisch Filipijns openbaar vervoermiddel. Het wordt zowel binnen als buiten de stad veelvuldig gebruikt. De kleurige jeeps zijn oorspronkelijk achtergelaten door de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig worden de jeepneys in speciale fabrieken in de Filipijnen gemaakt. Als een jeepney vol is, plaatsen ze de passagiers op kleine krukjes in het middenpad. Is de jeep echt vol? Dan worden nog meer passagiers meegenomen door het dak te gebruiken of ze hangen erachter. In principe zijn jeeps niet altijd heel milieuvriendelijk, maar doordat ze hier als openbaar vervoermiddel worden gebruikt is het toch niet zo slecht voor het milieu. Doordat er behoorlijk wat mensen met de jeep mee kunnen wordt er optimaal gebruik van gemaakt en valt de CO₂ uitstoot per persoon nog best mee.

Bus

Een duurzaam vervoersmiddel is de bus. Het verkeer in de Filipijnen is een gigantische chaos en de wegen zijn vaak in slechte staat, vooral tijdens regenachtige periodes. De secundaire wegen zijn vaak ook niet geplaveid. Het wordt dan ook afgeraden om zelf te gaan rijden maar de bus is een veilige manier om je toch op de weg te kunnen begeven. In de Filipijnen kun je goed met de bus reizen. Bovendien is dit een heel duurzame manier van reizen, omdat de CO₂ uitstoot per persoon vrij laag is. Het netwerk van busdiensten is zeer uitgebreid en de bustarieven zijn erg laag. De kaartjes worden meestal in de bus verkocht. Grote busmaatschappijen beschikken over moderne bussen met airconditioning. Deze bussen rijden over het algemeen redelijk op tijd. Reis je in een afgelegen gebied, dan zijn de bussen vaak oncomfortabel en overvol.

Trein

Ook de trein is een duurzame manier om de Filipijnen te verkennen, maar het kost wel meer tijd dan de bus. Er is een spoorlijn van Manilla naar Zuid-Luzon.

Metro

In de stad is de metro het ideale vervoersmiddel. Het is bovendien een milieuvriendelijke manier om jezelf te verplaatsen, want je maakt er met heel veel mensen gebruik van. Op die manier is de CO₂ uitstoot per persoon beperkt. De hoofdstad Manilla heeft drie metrolijnen: LRT1, LRT2 en de MRT-lijn. De metro van de LRT1-lijn rijdt in noord-zuidrichting door de westelijke stadsdelen. De LRT2-lijn loopt vanaf het centraal gelegen Quiapo in oostelijke richting. De derde, de MRT-lijn, verbindt de oostelijke stadsdelen met elkaar.

Boot

Vervoer over water speelt in de Filipijnen net als in oude tijden nog altijd een belangrijke rol. Vooral daar waar de infrastructuur ontoereikend is of zelfs ontbreekt kun je per schip een heel eind komen. Tussen de verschillende eilanden zijn er vele soorten boten die de wateren bevaren.

De meeste boten zijn vrij comfortabel en van aardig wat gemakken voorzien. Tussen de grote eilanden varen ook verschillende veerdiensten. De betere schepen varen op de hoofdroutes: Manilla-Cebu-Zamboanga-Davao, Manilla-Bacolod en Manilla-Iloilo. Tickets koop je bij kleine boekingskantoren in de steden. Je vindt deze vaak in belangrijke winkelstraten in centrale stadsdelen.

Huren

Als je wat meer vrijheid wilt hebben of als je ergens heen wilt waar je met het openbaar vervoer niet kunt komen zijn er verschillende voertuigen die je kunt huren. Het meest milieuvriendelijke voertuig om te huren is de fiets. Het is ook mogelijk om een busje of auto te huren, maar vaak is het daarbij wel verstandig om een chauffeur erbij te huren. Dit vanwege het chaotische verkeer en de slechte wegen in de Filipijnen.

Reizen Filipijnen

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors