Keuken Filipijnen

Keuken Filipijnen

door Getaway Travel

Proef van de lokale sfeer en gewoontes en kies voor een plaatselijk restaurant in plaats van voor een restaurantketen. Dit is niet alleen leuk en interessant, op die manier geef je ook een positieve impuls aan de lokale werkgelegenheid en ontwikkeling.

Lokale restaurantjes, eetstalletjes en marktkraampjes zijn dé plekken waar je de lokale cultuur kunt ruiken en proeven. Bij de straatstalletjes worden allerlei soorten vlees en gevogelte, geklemd tussen bamboestokken, aangeboden. Typische Filipijnse gerechten zijn rijst, gecombineerd met groente en vis, maar ook kip en varkensvlees zijn geliefd.

ZELF NAAR Filipijnen?

Bekijk alle 11 reizen naar Filipijnen

Wat liever niet?

Helaas worden er op veel plaatsen in de Filipijnen ook een heleboel bedreigde diersoorten voorgeschoteld. Soms zijn deze dieren op zeer wrede wijze aan hun einde gekomen. Daarnaast is het ook niet altijd goed voor je gezondheid. Zo is de SARS-epidemie die in 2003 in Zuidoost-Azië uitbrak, waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van de palmmarter, een dier dat in veel restaurants wordt opgediend.

Haaienvinnensoep wordt in veel Aziatische landen gezien als een echte delicatesse. Zo ook in de Filipijnen. Jaarlijks worden er zo'n 100 miljoen haaien gevangen, onder andere om in de soep te belanden. Nadat ze gevangen zijn worden hun vinnen eraf gesneden en worden ze weer terug in zee gegooid. Helaas voor de haai kan het dier niet zwemmen zonder zijn rugvin, en is gedoemd een langzame dood te sterven. Aangezien de haai een bedreigde diersoort is, kun je dit soepje dan ook beter laten staan.

Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar er bestaat ook zoiets als vogelnestjessoep. Dit wordt gemaakt van de nestjes van de Salangaan, een Aziatische zwaluwsoort. De nesten worden gemaakt van slijm, gras en veren, en worden vaak verzameld voordat de vogels de kans krijgt om te broeden. Hierdoor is hun aantal al enorm afgenomen. Het klinkt misschien nogal luguber om een mengseltje van veren, gras en slijm naar binnen te slurpen, maar in Azië is het een culinair hoogstandje wat je zo voorgeschoteld kunt krijgen!

Zoals als wij wel kunnen genieten van een bitterballetje, krijg je in Azië nog wel eens schildpaddeneieren geserveerd. Deze snack is ontzettend populair omdat het een lustopwekkende werking zou hebben. Schildpadden worden met uitsterven bedreigd, en juist doordat hun eieren veel gegeten worden neemt het aantal nog meer af.

Probeer zeker culinaire specialiteiten uit, maar zodra je het idee krijgt dat er bedreigde dieren in je schotel of soepje verwerkt zijn, kun je het beter niet eten. Het is verboden om deze dieren uit de natuur te halen en door ze te eten hou je het stropen in stand.

Wat mag wel?

Als je een beetje alert ben op de ingrediënten van je maaltijd kun je prima in lokale restaurants en bij lokale stalletjes gaan eten. Het is zelfs aan te raden, want op die manier komt het geld wat je uitgeeft terecht bij de lokale bevolking. Gelukkig zijn er dan ook een heleboel lekkernijen op de Filipijnse eilanden die je met een gerust hart kunt eten.

Groente en fruit kun je sowieso altijd nemen en de meeste rijstgerechten bevatten ook geen bedreigde diersoorten. Als je er voor zorgt dat je altijd weet wat er op je bord ligt, kan het geen kwaad en kun je naar harte lust van de Filipijnse keuken genieten.

Reizen Filipijnen

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors