Muziek Filipijnen

Muziek Filipijnen

door Getaway Travel

De Filipino's zijn gek op dansen en muziek. Bijzonder zijn de vele invloeden van buitenaf die je hier bespeurt. Vooral de Spanjaarden hebben een belangrijke stempel achtergelaten op de muziek. Zelfs de huidige, moderne bands hebben die herkenbare Spaanse en Mexicaanse ritmische klanken door hun nummers verweven.

Toch werden de eerste vormen van Filipijnse muziek geïntroduceerd door Taiwanese immigranten. Vooral in het noordelijke gedeelte van de eilandengroep wordt deze oudere muziekstijl nog gehanteerd. Het belangrijkste instrument is de 'galang' of gong. Andere veel bespeelde instrumenten zijn verschillende soorten (pan)fluiten, citers gemaakt van bamboe, drums, gitaren en de 'kutiyapi'. Dit laatste is een soort dunne, langwerpige gitaar. De kutiyapi komt uit Mindanao.

ZELF NAAR Filipijnen?

Bekijk alle 10 reizen naar Filipijnen

Neusfluit

Het meest opvallende instrument van de Filipijnen is de 'kalaleng'. Dit is een bamboe neusfluit met 3 vingergaten. Mocht je de gelegenheid krijgen een concert neusfluiters mee te maken, onderdruk dan je eventuele lachkriebels, want dit is al een aardig oude traditie. De kalaleng wordt ook gewoon met de mond bespeelt. De neusfluit heeft veel verschillende namen en komt op meerdere plaatsen voor. Zo heb je de 'balliing' in Apayo, de 'kipanaw' in Tinggian en de 'budyong' in Hanunuo Mangyang.

Tinikling

Deze dans lijkt een beetje op het elastieken vroeger op het schoolplein. Tinikling is alleen een tikkie intensiever en met bamboestokken. De dans lijkt heel simpel. Op de grond liggen twee lange bamboestokken horizontaal langs elkaar. Aan beide uiteinden liggen twee kortere stokken zodat je de lange bamboes als het ware kunt rollen van links naar rechts. Dat is ook precies wat er gebeurt.

Twee dansers (meestal man en een vrouw) gaan op blote voeten tussen de bamboestokken staan. Vervolgens plaatsen twee mensen zich aan de uiteinden van de constructie en bewegen de stokken op en neer. Je begrijpt het al; dat wordt flink springen en zorgen dat je voeten niet verstrikt raken tussen de bamboestokken. Om de spanning een beetje op te drijven, begint de muziek meestal traag om geleidelijk aan steeds sneller te gaan.

Oorsprong Tinikling

De Tinikling is een van de oudste dansen van de Filipijnen. Er zijn veel speculaties over wat de dans nu precies moet voorstellen. Volgens velen moet dat gespring de levensloop van de Tinikling uitbeelden. De Tinikling is een vogel met een lange nek en lange poten, die enkel op de Filipijnen voorkomt.

Anderen zeggen dat de vrolijke Tinikling eigenlijk een vrij dramatische oorsprong heeft. De dans zou verwijzen naar een gruwelijke manier van martelen ten tijden van de koloniale overheersers. Ergens halverwege de vijftiende eeuw moesten de oorspronkelijke bewoners (de Indios) hele dagen hard werken voor de Spanjaarden.

Als ze te langzaam waren, moesten ze voor straf op blote voeten tussen bamboestokken op en neer springen. Net als bij de Tinikling-dans dus. Al was er een klein verschil; de stokken die toen gebruikt werden hadden flinke doornen die je voet lelijk konden verwonden.

Reizen Filipijnen

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors