Vrijwilligerswerk Filipijnen

Vrijwilligerswerk Filipijnen

door Getaway Travel

Vrijwilligerswerk op één van de Filipijnse eilanden is een bijzondere ervaring. Het is een erg arm land en de bevolking heeft en vaak een stuk zwaarder dan wij. Er zijn dan ook veel plekken waar ze jou hulp goed kunnen gebruiken. Jij kunt dus écht iets bijdragen!

Je zult versteld staan van de opgewektheid en dankbaarheid van de lokale bevolking. Door samen met hen te wonen en te werken maak je op een leuke wijze kennis met de lokale cultuur. En dat allemaal terwijl je wordt omgeven door de schitterende en veelzijdige natuur van de Filipijnen.

ZELF NAAR Filipijnen?

Bekijk alle 10 reizen naar Filipijnen

Er zijn veel mogelijkheden voor ontwikkelingswerk in de Filipijnen. Je kunt je hier als individu of samen met een bekende voor aanmelden. De meeste organisaties bieden je uitgebreid de mogelijkheid om, naast het vrijwilligerswerk, excursies te maken waardoor je nog meer ziet van de Filipijnen.

Meestal worden er geen bijzondere eisen aan vrijwilligers gesteld op het gebied van opleiding en ervaring. Toch is niet iedereen geschikt. Het is belangrijk dat je fit, avontuurlijk en praktisch ingesteld bent en dat je goed kunt samenwerken. Reken niet op overnachtingen in een vijfsterrenhotel. Soms zul je zelfs onder niets meer dan een heldere sterrenhemel (en een klamboe) slapen!

Projecten

De projecten waar je als vrijwilliger aan kunt bijdragen zijn heel divers. Deze kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op de ontwikkeling van de gemeenschap. Dankbaar werk is lesgeven op een basisschool, of werken in een weeshuis. Door het overdragen van kennis, zoals wiskunde of de Engelse taal, geef je de kinderen kans op een betere toekomst. Of wat dacht je van sporten, paardrijden en spelen met de kinderen? Ze zullen het schitterend vinden!

Ook kun je terecht komen in klinieken, ziekenhuizen of werk je met straatkinderen. Heel veel kinderen in de Filipijnen werken en leven op straat en jij kunt hen een kans geven op een betere toekomst.

Ook kun je je bezig houden met het begeleiden en ondersteunen van kinderen die niemand meer hebben, mishandeld of misbruikt zijn. Je taken kunnen bestaan uit het verrichten van medische zorg en het steunen van de kinderen bij het verwerken van hun trauma. Vooral het geven van aandacht en liefde is hier belangrijk.

Andere projecten zijn meer gericht op het behoud van de natuur en de bescherming van bedreigde dieren. Je kunt werken in een nationaal park, onderzoek doen naar bepaalde dier- of plantensoorten, of je kunt aan de slag in een revalidatiecentrum voor bijvoorbeeld aapjes of dolfijnen. Hier worden zieke en gewonde dieren verzorgd en weesjes opgevoed met de bedoeling dat deze dieren worden teruggeplaatst in de natuur. Dat zullen je mooiste momenten zijn!

Organisaties

Was je al van plan de Filipijnen als vrijwilliger te leren kennen, of ben je nu enthousiast geraakt? Je kunt natuurlijk alles zelf regelen, maar dat duurt lang en verloopt soms moeizaam. Denk maar aan visa, verzekeringen, woonruimte en andere formaliteiten.

Er zijn veel goede organisaties die gespecialiseerd zijn in vrijwilligerswerk. Vaak bieden ze in Nederland al een cursus aan om je goed voor te kunnen bereiden op het land. Bij sommige organisaties is het mogelijk om de andere deelnemers aan een project hier al te leren kennen. Verder is het fijn om ter plekke begeleid te worden door mensen die alle ins and outs van het land kennen. Bovendien kan je er altijd aan de bel trekken, mocht het werk niet zijn wat je ervan verwacht had of als er andere problemen zijn.

De organisaties vragen een bijdrage van de vrijwilliger zelf. In deze bijdrage zijn kosten opgenomen voor je ticket, vervoer binnen het land, eten, drinken en overnachtingen. Vaak gaat ook een deel van deze bijdrage naar het project zelf. Zonder deze bijdrage kunnen veel organisaties hun projecten niet uitvoeren.

Zin in vrijwilligerswerk in de Filipijnen? Om meer te lezen over vrijwilligersprojecten, kun je het eens gaan kijken bij één van deze organisaties. Een goed voorbeeld is de Stichting Internationale Ontwikkelingshulp. Dit is een non-profit organisatie die een ruime keus aanbiedt aan vrijwilligersprojecten overal ter wereld. Ook kun je rechtstreeks op zoek gaan naar een project wat je aanspreekt en daar je steun aan bieden. Het voordeel hiervan is dat er geen bemiddelingsorganisatie aan te pas komt, en jouw (financiële) steun volledig ten goede komt aan het project.

Reizen Filipijnen

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors