Flora Indonesië

Flora Indonesië

door Getaway Travel

Indonesië beschikt over een rijke flora met een groot aantal soorten planten en bloemen. In de oostelijke gebieden tref je een heel ander soort vegetatie aan dan in het westen, doordat er verschillen bestaan in bodem en klimaat. In Indonesië komen meer dan 45.000 plantensoorten voor. Dat staat gelijk aan tien procent van alle plantensoorten op aarde. Daarnaast groeien er ook 250 bamboesoorten en 150 soorten palmen.

Op het eiland Borneo zijn zo'n 3000 boomsoorten geteld. Ook op Sumatra, Kalimantan en Papoea vind je nog dicht tropisch regenwoud. Eén van de vele mammoetbomen die hier groeien, is de ijzerhoutboom die hoogtes van wel 40 meter kan bereiken! Daarnaast groeien er in de oerwouden heilige soorten bomen, zoals de waringin. De waringin is een vijgenboom die dankzij een groot netwerk van luchtwortels een enorme omvang kan hebben.

ZELF NAAR Indonesië?

Bekijk alle 229 reizen naar Indonesië

Orchideeën

Iets minder hoog, maar net zo bijzonder zijn de insectetende bekerplanten. Deze beroemde plant is volop te vinden in de bossen van Papoea. Datzelfde geldt voor de orchidee. Er groeien op het eiland meer dan 2500 soorten orchideeën waaronder de grootste soort ter wereld: de tijgerorchidee. Deze bijzondere plant beschikt over een drie meter lange sleep van bloemen.

Op het eiland Borneo vinden we de enige zwarte orchidee ter wereld, de Coelogyne Pandurata. Op Midden- en Zuid-Sumatra groeit de beroemde Rafflesia Arnoldii, de grootste parasitaire bloem ter wereld. De bloesem kan een diameter van maar liefst een meter bereiken!

Bossen

Helaas zijn op Java, Bali en Sumatra een groot deel van de bossen verdwenen en vervangen door cultuurland zoals rijstvelden, rubberplantages en palmplantages. In het oosten van Indonesië is het klimaat droger en zijn het de moessonbossen die het landschap domineren. Deze zogenaamde djatibossen zijn belangrijk voor de houtexport.

In Nusa Tenggara komen veel savannebossen voor. Afhankelijk van de droogte verliezen deze bossen geheel of gedeeltelijk hun bladeren. Zo donker als het in de regenwouden in het westen kan zijn, is het hier dus meestal niet. Een voorbeeld van een veel voorkomende bomensoort is de teakboom.

In slibrijke kustgebieden vind je voornamelijk mangrove-vloedbossen. Deze bossen worden gekenmerkt door hun stelt- en ademwortels. Je vindt deze ook langs rivieren, soms tot ver in het binnenland. Eén van de boomsoorten die je hier veelvuldig zult aantreffen is de Rhizophora. Deze boom kenmerkt zich door zijn dolkvormige vruchten, die al ontkiemen voordat ze van de boom vallen.

Andere boomsoorten die typisch zijn voor Indonesië zijn de kokospalm, de oliepalm, de lontarpalm, de sagopalm, rotan en de vele ficussoorten.

Reizen Indonesië

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Filipijnen kenner
Sponsors