Praktische tips Singapore

Praktische tips Singapore

door Getaway Travel

Naast je gedrag ten opzichte van de bevolking, je keus voor een vervoersmiddel en je accommodatie, kun je ook in je dagelijkse handelingen duurzaam en milieubewust te werk gaan. Douchen, eten, slapen, recreëren; het zijn hele normale zaken waar je niet over nadenkt. Toch kun een behoorlijk steentje bijdragen aan een beter milieu als je let op een aantal dingen.

Afval

Gooi geen afval in de natuur of op straat. Als je in natuur bent en geen prullenbak kunt vinden, neem dan een plastic zakje mee waar je je afval tijdelijk in kan doen. Gooi het nooit zomaar op de grond. Zwerfafval is geen mooi gezicht en natuurlijk erg schadelijk voor planten en dieren.

ZELF NAAR Singapore?

Bekijk alle 8 reizen naar Singapore

Bovendien bestaan er in Singapore zware straffen op het weggooien van afval. Voor het op de grond gooien van een papiertje kun je al een fikse boete krijgen! Singapore is dan ook één van de veiligste en schoonste landen van de wereld! Kauwgom is net als drugs verboden. Je bent dus al fout bezig als je als reiziger een pakje kauwgom in je backpack hebt. Wees daarom voorzichtig met je afval en je doet niet alleen de natuur, maar ook je portemonnee een groot plezier.

Water

Wist je dat je op vakantie gemiddeld drie tot vier keer zoveel water gebruikt als thuis? Door je waterverbruik te matigen kun je dit een heel stuk terug dringen. Ter illustratie: de Nederlanders douchen gemiddeld acht minuten per dag. Per persoon wordt er met douchen en badderen iedere dag zo'n 46 liter water door het putje gespoeld!

Schoon drinkwater wordt steeds schaarser en er zijn heel veel mensen die er niet zomaar toegang tot hebben. Ook in Singapore is het kraanwater niet drinkbaar en moet je flessen water kopen. Dit zorgt vervolgens ook weer voor een hoop plastic afval. Nu is Singapore een vrij welvarend land wat niet in grote mate te maken heeft met watertekorten, maar toch moet je overal waar je bent zuinig omgaan met water.

Er is maar een beperkte hoeveelheid zoet water op de wereld en daar heeft iedereen evenveel recht op. Toch moet bijvoorbeeld een inwoner van Rwanda, Afrika het iedere dag doen met minder dan tien liter water om van te drinken, te koken en te wassen. Het kost bovendien veel energie om water op te pompen, te zuiveren en te transporteren. Door waterwinning daalt de grondwaterspiegel waardoor natuurgebieden en landbouwgebieden kunnen uitdrogen.

Als je duurzaam op vakantie wilt gaan, is het dus altijd van belang om bewust met water om te gaan. Probeer je watergebruik zoveel mogelijk te matigen. Dit klinkt misschien heel vervelend en ingewikkeld, maar met de kleinste aanpassingen kun je al een groot verschil maken!

Neem bijvoorbeeld een douche in plaats van een bad (dat scheelt enorm!) en douche niet langer dan een paar minuten per dag. Draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen en logeer niet in een resort wat dagelijks liters drinkwater verspilt om het gazonnetje, de golfbaan of de palmen te besproeien. Op die manier kun je al een aardige bijdrage leveren aan een duurzaam waterverbruik.

Energie

Elektriciteit kost geld en wordt opgewekt met natuurlijke grondstoffen die ooit op zullen raken. Door heel kleine dingen kun je al energie besparen. Open bijvoorbeeld niet alle ramen als de verwarming of de airconditioning aanstaat. Gebruik je handdoeken vaker dan één keer. Elke dag wisselen is niet nodig, en een wasbeurt kost veel energie, water en schoonmaakmiddelen.

Haal je oplader uit de telefoon als het toestel opgeladen is, 95 procent van de energie wordt namelijk aan de lucht afgegeven! Doe het licht, de tv, en de airconditioning uit als je de kamer verlaat. Dit lijkt vanzelfsprekend maar toch wordt het niet altijd gedaan.

Op pad in de natuur

De natuur wordt schaarser en de dieren steeds zeldzamer. Voor de kolonisatie was Singapore helemaal bedekt met tropische regenwoud en moerasland. Daar is tegenwoordig nog maar weinig van over. Ook het aantal diersoorten is met maar liefst 87 procent afgenomen. Als gevolg van de ontbossing is bijvoorbeeld de tijger in Singapore uitgestorven.

Er zijn in Singapore nog maar enkele gebieden waar de natuur haar gang kan gaan. Het grootste natuurpark is het Bukit Timah Nature Reserve. Dit bestaat uit ruim 300 hectare regenwoud. De natuur is schaars geworden, en is zeer kwetsbaar. Ga er daarom met respect mee om. Als je een safari doet in het Bukit Timah Nature Reserve kun je letten op een aantal zaken.

Blijf altijd op de paden, en volg de aanwijzingen op de borden. Dit is ook voor je eigen veiligheid! Je verdwaalt gemakkelijk in de wildernis. Maak gebruik van een lokale gids. Hij of zij is ervaren ranger en kan je van alles vertellen over het gebied en de dieren die er leven. Luister daarom altijd naar je gids, en bij twijfel kun je het beter vragen. Je gids heeft het beste voor met jou en de natuur. Zorg dat je de natuur niet tot last bent, ga niet toeteren of schreeuwen/luid praten. Dit verstoort de rust en kan het ecosysteem verstoren.

Reizen Singapore

Specialisten Singapore

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors