Festivals Singapore

Festivals Singapore

door Getaway Travel

Singapore kent door de enorme hoeveelheid culturen en religies veel festivals en culturele feesten. De data van sommige festivals verschillen per jaar. Dit komt doordat de hindoes, moslims en Chinezen een lunaire kalender hebben. Dit hangt af van de stand van de maan. Tourism Singapore publiceren daarom elk jaar de Calender of Events. Zo weet je wanneer je een feestje kan verwachten. Een selectie:

Chinese New Year

Het Chinese New Year in januari is een belangrijk feest voor de Chinezen én de rest van Singapore. Het is niet zomaar een feestje, het duurt maar liefst vijftien dagen! Het nieuwe jaar luiden ze in met Dragon Dances en parades. Er is een overvloed aan mandarijnen en bloemen om je overal geluk te wensen. Vooral Chinatown is een groot lichtfestival en zijn er overal pasar malams (markten) tot diep in de nacht.

ZELF NAAR Singapore?

Bekijk alle 8 reizen naar Singapore

De families komen tijdens het Chinese New Year bij elkaar. Tijdens deze jaarlijkse reünie smullen ze van een copieus diner. De dag erna is werkelijk iedereen welkom. De Chinezen noemen het ook wel 'Open Huis'. Verder krijgen ongehuwden, vooral jongeren, Ang Pows (rode pakketjes met geld), lossen bedrijven hun schulden en wenst iedereen je een 'gung hei faat choi', oftewel 'ik hoop dat je een hoop geld verdient'.

Singapore Food Festival

Singapore wordt ook wel 'The Food Capital of Asia' genoemd. Nergens anders in Azië heb je zoveel keus uit diverse keukens en heerlijk eten. En eten doen ze er graag. Een maand lang wordt de passie van Singapore gevierd tijdens het Singapore Food Festival. Van eind maart tot eind april geniet je van culinaire hoogstandjes vanuit de hele wereld. Je proeft speciale gerechten van hawker stalls tot toprestaurants.

Vesak Festival

De geboorte, de dood en de verlichting van Boeddha worden ieder jaar in mei gevierd tijdens het Vesak festival. Het is een dag die in het teken staat van grote vreugde, vrede, reflectie en goed doen. Boeddhisten geloven dat wie op Vesak dag goed doet meerdere malen beloond wordt. De jeugd van Singapore organiseert tijdens het Vesak Festival dan ook kampen waar men bloed kan doneren en de armen kan verblijden met cadeaus. De hele dag staan de tempeldeuren voor iedereen open.

Als toerist kun je dan ook een goede indruk krijgen van het festival door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de beroemde Lian Shan Shuang Lin Temple. Het Vesak festival eindigt pas 's avonds laat na de ontroerende kaarsjesoptocht door de straten van Singapore.

Singapore Arts Festival

Het Singapore Arts Festival duurt een maand lang, van eind mei tot eind juni. Dit is hét kunstfestival van Singapore met een programma van wereldklasse. Bewonder hier de kunsten van dans, drama, muziek en natuurlijk kunst. Singapore's National Arts Council organiseert het festival.

Thimithi

Middenin in het kleurrijke Chinatown staat en zo mogelijk nog kleurrijker gebouw: de Sri Mariammam Tempel. Dit is de oudste hindoetempel van de stad en heeft een indrukwekkend, ietwat kitsch maar beroemde 'gopuram' (toegangspoort).

Eind oktober vieren ze hier het Thimithi festival. Dan lopen gelovigen met blote voeten over brandende kooltjes. Dit trekt altijd honderden bezoekers aan. Er worden ook grote processies door de straten gehouden.

Christmas Light Up

Het is een vreemd gezicht, de miljoenen kerstlichtjes op Orchard Road in Singapore. Daar sta je dan, te zweten in je T-shirt terwijl de Kerstmannen op sleeën door de straten gaan. Niet alleen in Noord-Amerika weten ze van aanpakken tijdens de feestdagen, ook Singapore kan er wat van. De vele shopping malls creëren één van de grootste kerstversieringen ter wereld.

De ruim vijf kilometer lange Orchard Road wordt omgetoverd tot een spektakel. De ontelbare lampjes verlichten de straat en de artiesten maken het gezellig. Niet alleen staan er verklede Kerstmannen op de stoep, ook de acrobaten, dansers en levende standbeelden zijn erbij. Iedereen is aanwezig tijdens de Christmas Light-up.

Tegen de tijd dat Eerste Kerstdag aanbreekt, zit je al helemaal in de juiste feestsfeer. Het verkeer in Orchard Road maakt plaats voor een optocht, die haast te vergelijken is met een carnaval. De vele praalwagens verlichten Orchard Road nog extra. Soms wordt er zelfs nepsneeuw gespoten, waardoor je met zon en dertig graden Celsius door de sneeuw loopt. De vreemde ervaring blijft je zeker bij.

Het festival gaat jaarlijks eind november van start en elke editie heeft haar eigen thema. Singapore is erg druk tijdens kerst, het is de meest bezochte periode van het jaar.

Reizen Singapore

Specialisten Singapore

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors