Cultuur van Singapore

Cultuur van Singapore

door Getaway Travel

Singapore is weliswaar één van de meest ontwikkelde Zuidoost-Aziatische landen, niet alle Singaporezen leven zoals wij. Het feit dat jij als reiziger een aantal weken vrij kan nemen, een ticket kan kopen en in hotels kunt slapen maakt je tot een geprivilegieerd mens.

Nu is de welvaart in Singapore ongeveer te vergelijken met onze westerse maatstaven, maar dat wil niet zeggen dat je je precies zou kunnen gedragen zoals thuis. Er heerst een andere cultuur met andere normen en waarden, waar je bewust mee om moet gaan.

ZELF NAAR Singapore?

Bekijk alle 8 reizen naar Singapore

Respect

Als je onvoorbereid naar Singapore gaat zonder te beseffen dat de cultuur en normen en waarden van de lokale bevolking anders is dan thuis, kan dit wel eens voor spanningen leiden. Je zult wel eens in situaties terecht komen die je niet had verwacht, en die anders gaan dan in Nederland. Dit heeft ook weer zijn charme, je bent niet voor niets in het buitenland. Als je hier bewust mee omgaat, de lokale tradities respecteert, je flexibel opstelt en positief blijft zul je het meest van je vakantie genieten.

Nu staat de bevolking van Singapore bekend vanwege hun tolerantie en gastvrijheid. Waarschijnlijk kost het je dus ook niet zoveel moeite om je er thuis te voelen. Toch wil je de locals natuurlijk niet onbedoeld beledigen en daarom kan het handig zijn om op een aantal dingen te letten.

Wees positief. Een glimlach doet meer dan woorden, en je kunt er je dankbaarheid mee uitdrukken of je verontschuldigen voor kleine ongemakken. Wees geduldig. Het kan voorkomen dat je ergens lang moet wachten, of een vraag stelt waar je geen antwoord op krijgt. Ongeduld wordt veelal niet op prijs gesteld.

Maak niet zonder te vragen foto's van mensen. Over het algemeen vinden de meeste locals het geen groot probleem, maar er zijn altijd mensen die helemaal niet gefotografeerd willen worden. Wees hier voorzichtig mee, voor sommige mensen kan een fototoestel intimiderend zijn.

Een lokale gids kan je goed informeren over de plaatselijke gebruiken en je toegang verschaffen tot de plaatselijke bevolking. Met bescheiden aanpassingen aan de cultuur zul je merken dat jij op jouw beurt ook meer respect zal ontvangen en er deuren voor je open gaan die anders gesloten waren gebleven.

De bevolking van Singapore bestaat uit een bonte mix van allerlei culturen en religies. De cultuur kent invloeden uit Zuidoost-Azië, China, India en Arabië. Maar ook invloeden die voortkomen uit de koloniale en moderne tijdperken van de westerse wereld. De nakomelingen van de vroegere immigranten hechten veel waarde om de eigen cultuur hoog te houden. Het is ontzettend leuk om al die culturen bij elkaar te zien, en je zult merken dat je je heel snel thuis voelt.

Uitgaven

Singapore is in economisch opzicht één van de best ontwikkelde landen van Zuidoost-Azië. In enkele decennia is het uitgegroeid van nietsbetekenend dorp tot economisch wonder. Toch is het nog steeds van belang dat de lokale bevolking ook meeprofiteert van het toerisme. Probeer er voor te zorgen dat het geld wat je uitgeeft tijdens je vakantie, ten goede komt aan de bevolking van Singapore.

Helaas is dat nu nog niet altijd het geval. Veel internationale organisaties profiteren van toerisme en de locals blijven achter met het overlast en de vervuiling. Hier kun je zelf echter verandering in brengen. Dit doe je door een lokale gids in te huren, producten uit de regio te kopen, bij locals thuis te slapen etc. Als jouw bestedingen hierdoor terecht komen bij de bewoners in de regio, stellen ze je komst meer op prijs en dat maakt het leuker om er te vertoeven.

Festivals

Wil je het land en haar bevolking écht leren kennen, bezoek dan eens een traditioneel festival. In Singapore ben je daarvoor op de goede plek, het is er namelijk bijna altijd feest. Dit heeft te maken met de multiculturele bevolking. De verschillende volken en godsdiensten zorgen voor een groot aantal feestdagen. Voor de belangrijkste godsdienstige feesten wordt een vrije dag gegeven. Er zijn speciale islamitische en Chinese feestdagen en die worden gevierd naar aanleiding van de maandkalender. Dit soort feesten worden dus ieder jaar op een andere dag gevierd.

Eten en drinken

Proef van de lokale sfeer en gewoontes en kies voor een plaatselijk restaurant in plaats van voor een restaurantketen. Dit is niet alleen leuk en interessant, op die manier geef je ook een positieve impuls aan de lokale werkgelegenheid en ontwikkeling. In Singapore geniet je van culinaire hoogstandjes voor weinig geld. De keuken is bovendien hartstikke divers vanwege de smeltkroes van culturen. Of je nu houdt van Chinees, Indiaas, Arabisch, Portugees of Engels; in Singapore vind je het allemaal.

Helaas worden er in veel restaurants in Azië een heleboel bedreigde diersoorten voorgeschoteld. In mindere mate komt dit ook in Singapore voor. Soms zijn deze dieren op zeer wrede wijze aan hun einde gekomen. Daarnaast is het ook niet altijd goed voor je gezondheid. Zo is de SARS-epidemie die in 2003 in Zuidoost-Azië uitbrak, waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van de palmmarter, wat in veel restaurants opgediend wordt.

Haaienvinnensoep wordt in veel Aziatische landen gezien als een echte delicatesse. Zo ook in Singapore. Jaarlijks worden er zo'n 100 miljoen haaien gevangen, onder andere om in de soep te belanden. Nadat ze gevangen zijn worden hun vinnen eraf gesneden en worden ze weer terug in zee gegooid. Helaas voor de haai kan het dier niet zwemmen zonder zijn rugvin, en is gedoemd een langzame dood te sterven. Aangezien de haai een bedreigde diersoort is, kun je dit soepje dan ook beter laten staan.

Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar er bestaat ook zoiets als vogelnestjessoep. Dit wordt gemaakt van de nestjes van de Salangaan, een Aziatische zwaluwsoort. De nesten worden gemaakt van slijm, gras en veren, en worden vaak verzameld voordat de vogels de kans krijgt om te broeden. Hierdoor is hun aantal al enorm afgenomen. Ook al klinkt het behoorlijk luguber om een mengseltje van veren, gras en slijm naar binnen te slurpen; in Azië is het warempel een culinair hoogstandje en je zou het daarom zo voorgeschoteld kunnen krijgen!

Zoals als wij wel kunnen genieten van een bitterballetje, krijg je in Azië nog wel eens schildpaddeneieren geserveerd. Deze snack is ontzettend populair omdat het een lustopwekkende werking zou hebben. Schildpadden worden met uitsterven bedreigd, en juist door hun eieren te eten neemt hun aantal nog meer af.

Probeer zeker culinaire specialiteiten uit, maar zodra je het idee krijgt dat er bedreigde dieren in je schotel of soepje verwerkt zijn, kun je het beter niet eten. Het is verboden om deze dieren uit de natuur te halen en door ze te eten hou je het stropen in stand. Gelukkig zijn er nog een heleboel lekkernijen in Singapore die je met een gerust hart kunt eten, maar het is wel slim om er een beetje op te letten.

Reizen Singapore

Specialisten Singapore

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors