Duurzaam vervoer Singapore

Duurzaam vervoer Singapore

door Getaway Travel

Om zoveel mogelijk plekken van Singapore te kunnen bewonderen, zul je gebruik maken van een bepaald vervoermiddel. Er zijn echter wel verschillende mogelijkheden. Een wandeltocht of fietstocht is een stuk milieuvriendelijker dan het vliegtuig, en de bus is weer beter dan de auto. Met je keus voor een bepaald type vervoermiddel tijdens je reis heb je de mate van duurzaamheid van je reis voor een groot deel zelf in de hand.

Vliegen

Singapore ligt niet om de hoek. Al snel neem je het vliegtuig om er te komen. Helaas is deze manier van reizen wel schadelijk voor het milieu. Vliegtuigen hebben een hoge CO2-uitstoot, wat voor een belangrijk deel bijdraagt aan het versterkte broeikaseffect en klimaatverandering, met alle gevolgen van dien.

ZELF NAAR Singapore?

Bekijk alle 8 reizen naar Singapore

Bomen en planten zetten echter CO2 om in zuurstof, en worden dan ook wel de 'groene longen van de aarde' genoemd. Er zijn organisaties die bomen aan planten om de CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren.

Wil je graag naar Singapore? Zorg er dan voor dat je een directe vlucht hebt. Daarnaast kun je aan duurzaamheid bijdragen via organisaties die je de kans geven de CO2 van je vlucht te compenseren door middel van een donatie. Via Greenseat of Trees for All kun je op een gemakkelijke manier je stoel 'groen' maken. Het hoeft je niet veel te kosten en met jouw donatie ondersteun je de aanplant en bescherming van bossen wereldwijd. Zo draag je op een positieve manier bij een het terugdringen van de CO2-concentratie en stap je met een gerust hart het vliegtuig in.

Als je op doortocht bent, en je wilt Singapore bezoeken vanuit Kuala Lumpur of Butterwurth in, beide in Maleisië, kun je gemakkelijk met de trein. Het is een redelijk lange reis (8 uur en 13 uur) maar zeker de moeite waard. Dagelijks vertrekken er treinen van en naar Singapore. Ook bussen verbinden deze steden met Singapore. Met de bus doe je er ongeveer een uur langer over dan met de trein. Voor vervoer binnen Singapore zijn er verschillende mogelijkheden.

Auto

De auto is niet het meest duurzame vervoersmiddel, maar als het niet mogelijk is om met het openbaar vervoer te reizen of je wilt wat meer vrijheid hebben, dan is de auto een goed alternatief. De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden, veilig en bovendien lekker rustig. Je huurt een auto per dag of per week.

Let op: tarieven kunnen sterk verschillen per bedrijf! Het is de moeite waard om onderling te vergelijken. Prijzen liggen doorgaans op Europees niveau. Voor het zelf rijden in de auto, heb je een geldig Internationaal Rijbewijs nodig. Deze kun je op vertoon van je gewone rijbewijs afhalen bij de ANWB. Wel moet je op een grote deel van de wegen tol betalen.

Het grote voordeel van rond reizen met de auto is dat je de vrijheid hebt helemaal zelf te bepalen waar je heen gaat en hoe lang je er over doet. Een nadeel echter is dat de auto een stuk minder goed voor het milieu is dan het openbaar vervoer. Zeker als je in je eentje reist, is de CO2-uitstoot per persoon relatief vrij groot.

Probeer daarom een auto te huren die zuinig rijdt. Ook al mag die stoere fourwheeldrive (4WD) er nog zo aantrekkelijk uit zien, het is slecht voor het milieu, het kost je veel geld aan brandstof en je heb het in Singapore ook helemaal niet nodig. Naast de keus voor een bepaalde auto, kun je ook nog een aantal andere dingen doen om er voor te zorgen dat je zo zuinig mogelijk rijdt. Hier een aantal tips om zuinig en milieuvriendelijk te rijden:

  • Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling. Bij een benzine of LPG kun je dit doen bij maximaal 2500 toeren en bij diesel al bij maximaal 2000 toeren.
  • Probeer zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid te rijden met een zo laag mogelijk toerental. Het is daarom belangrijk om goed te anticiperen op eventueel ander verkeer.
  • Zie je dat je moet gaan remmen? Laat je gas dan los en laat de auto rustig in de huidige versnelling doorrollen.
  • Als je even wilt stoppen om bijvoorbeeld een foto te maken, schakel de motor dan uit. Als je weer wilt starten doe dit dan zonder veel gas te geven.
  • Controleer regelmatig de bandenspanning. Zeker bij de wat oudere auto's kan dit een enorm verschil in brandstofgebruik uitmaken.

Taxi's

Als je comfortabel wilt reizen kun je kiezen voor een taxi. Taxi's zijn vrijwel overal te vinden; er rijden er ruim 12.000 in Singapore. Ze zijn relatief goedkoop, maar ook dit is geen duurzame keus. Neem alleen een taxi als je er niet met het openbaar vervoer kunt komen en probeer deze met andere mensen te delen.

Openbaar vervoer

Wil je bewuster reizen, dan kun je beter reizen met het openbaar vervoer. In Singapore is het openbaar vervoer uitstekend georganiseerd. De makkelijkste en meest duurzame manier van vervoeren is de metro. Het metronetwerk in Singapore is één van de meest geavanceerde van de wereld en brengt je vrijwel door heel de stad. Ook de verbinding met het vliegveld is prima. Er is tevens een dicht netwerk van busverbindingen. In de spitsuren worden zelfs extra bussen ingezet.

Reizen Singapore

Specialisten Singapore

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors