Like ons op Facebook

Danja in Azië

door Danja Raven

Mijn laatste inentingen zijn gehaald, mijn mooie planten wonen onder de liefdevolle vleugels van vrienden en mijn bed is de deur uit (help!). 10 januari vertrek ik met een enkeltje naar Azië. Alleen. En ik kom niet meer terug. Althans voorlopig. De komende jaren ben ik op reis. Op zoek naar persoonlijke groei en een nieuw begin. Want dat is nodig…

30 mei 2012. Ik spring uit de taxi en ren in volledige paniek de eerste hulp binnen van het AMC. Mijn vriend heeft een ernstig ongeluk gehad tijdens het surfen. Niet zomaar mijn vriend, maar mijn grote liefde. Hij ligt in coma en de vooruitzichten zijn slecht. Vier dagen later is hij dood. Het liefst was ik meteen in het vliegtuig gesprongen. Weg van ons huis en weg van alle fantastische herinneringen, die nu vooral héél erg kut zijn. Dag ellende. Wat je niet ziet, dat is er niet… toch? 

Het had gekund. In plaats daarvan rondde ik nog datzelfde jaar, netjes mijn Hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie af en haalde een zeven voor mijn scriptie. Ik zou niet weten hoe. Begin dit jaar werd ik ZZP’er als freelance journalist en projectmanager en dat loopt ‘goed’, voor crisisbegrippen. Tussendoor ben ik nog verhuisd, omdat ik het echt niet trok om nog één dag langer in ons appartement te blijven. Die herinneringen! Om vervolgens nog geen jaar later mijn nieuwe huis weer op te zeggen en al mijn spullen weg te doen. Ook die van mijn vriend. En dat was moeilijk. Écht heel erg moeilijk. Maar ik heb het gedaan. 

Ik heb natuurlijk niet de illusie dat ik alle ellende achterlaat in Nederland en dat er ergens in Azië een grote pot goud op me staat te wachten. Maar het roept me. Ik moet de wereld in. Ik wil mensen ontmoeten, mediteren, me verdiepen in het boeddhisme, erachter komen dat ik als overtuigd vegetariër vlees heb gegeten. En dan huilen. Om me vervolgens te realiseren dat die kip een beter en gezonder leven heeft gehad dan de gemiddelde Nederlander. Meegaan met trekkingen, om een keer een echte berg te beklimmen in plaats van de kunststof grepen in de klimhal. Zorgeloos op het strand liggen met mijn geliefde pen en papier. En een cocktail of drie, vier.

Mijn avontuur begint in Bangkok. Ik verlang naar Laos en droom van India. Maar als die leuke onbekende man uit het vliegtuig samen in een grot wil wonen op een onbewoond eiland, dan net zo lief. Vertrouwen op mijn Karma en reizen op mijn gevoel. Dat is het plan. En wat dat me allemaal gaat brengen? Dat horen jullie dan trouw iedere maand. 

Liefs en een omhelzing,

Danja

Like deze pagina
Sponsors