vietnam
rondreizen vietnam Rondreizen Vietnam
vliegtickets vietnam Vliegtickets Vietnam
strandvakanties vietnam Strandvakanties Vietnam
reizen op maat vietnam Reizen op maat Vietnam
groepsreizen vietnam Groepsreizen Vietnam
 
reizen Zuidoost-Azie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Zuidoost-Azie
Partners ZuidoostAzie.nl
liever naar...
tips Zuidoost-Azie
ZuidoostAzie.nl zuidoostazie.nl  vietnam  natuur vietnam  mooiste eilanden vietnam 

Zuidoost-Azie.nl - Mooiste eilanden Vietnam

Meer natuur vietnam...

Whale Island ligt op zo'n tachtig kilometer ten noorden van Nha Trang en dankt haar naam aan, jawel, de walvis. Deze gigantische dieren kun je hier spotten dankzij de diepe wateren. Ook de walvishaai zwemt hier regelmatig rond. De zee rond Whale Island is nog niet zo heel lang geleden zwaar beschadigd door het vangen van vis met dynamiet.

Maar dankzij goede bescherming hebben de koralen zich hersteld. Met haar witte stranden en 170 verschillende tropische vissoorten mag Whale Island zich weer met recht een paradijs op aarde noemen. Het was dít eiland waar Jacques Cousteau zijn liefde voor duiken heeft ontdekt.

Grote maanvissen

Toeristen noemen dit gebied ook wel eens de Malediven van Vietnam. Je kunt hier van half-februari tot eind oktober perfect duiken. Het water is helderblauw en erg diep, ook dicht bij de kust. Het onderwaterlandschap is al even divers als Vietnam zelf. Vergaap je aan de vele verschillende koraalsoorten, zeepaardjes en clownsvissen. De clownvisjes zijn alleen niet zo klein als Nemo (uit de film) ze kunnen hier een halve meter groot worden!

Wuivende palmbomen

Na je duiktocht kun je bijkomen op de witte stranden met wuivende palmbomen en romantische hutjes waar je overnacht. 's Avonds wacht je een geweldig mooie zonsondergang met op de achtergrond nog een late surfer of vissersboot. Een waar bounty-eiland dus en dubbel pluspunt: de mensen hier zijn ontzettend vriendelijk. Een dagje niet duiken? Dan kun je een zeilboot huren en de omgeving met grillige rotsformaties en groene heuveltoppen verkennen.

Whale Island is te bereiken met een boot vanaf Van Ninh, zo'n 60 kilometer ten noorden van Nha Trang. De beste periode om te duiken is van april tot september.Phu Quoc Island

Is dit eiland in de Golf van Thailand nu van Cambodja of Vietnam? Met haar bosachtig landschap en de mooiste stranden van deze regio is het niet verwonderlijk dat beide landen het willen claimen. Een ding is wel zeker: het zou zonde zijn als je Vietnam bezoekt en niet even op Phu Quoc bent geweest.

Phu Quoc is ongeveer drie keer zo groot als Texel. Het is zeer tropisch en nog erg rustig. Het ligt op zes uur varen van het vasteland. Een groot deel van het eiland is al jarenlang een militaire basis. Dat klinkt niet bepaald aanlokkelijk maar Phu Quoc is, met een paar van de mooiste stranden van heel Vietnam, wel degelijk een mooie bestemming. Sinds het eiland tot National Park is uitgeroepen begint het toerisme op te komen. Toch is het er nog heerlijk rustig en vormt Phu Quoc een schril contrast met hectische steden als Ho Chi Minh City.

99 Heuvels

Het eiland is verre van vruchtbaar, tot grote spijt van heel wat landbouwers die hier hun geluk zochten. Dit wordt meer dan goed gemaakt door de dichte bossen. Vooral aan de noordkant van het eiland vind je een van de dichtste jungles van heel Vietnam! Het hele eiland wordt omzoomd door grillige rotsen. De Vietnamezen noemen Phu Quoc daarom wel eens het eiland van 99 heuvels. De grootste rots is Ham Ninh aan de oostkant van het eiland. De piek van deze rots haalt een hoogte van 603 meter.

Strandactiviteiten

Door de ongereptheid van dit eiland kun je op meerdere plaatsen prachtige stranden vinden, waar je het gevoel van een onbewoond eiland krijgt. Absolute toppers zijn Bai Sao en Bai Dam aan de zuidoostkant van het eiland. Duikers en snorkelaars kunnen hier genieten van een tropische onderwaterwereld, die verschilt van de oostkust van Vietnam.

Een van de beste duikspots vind je bij het kleine eiland Hon Doi Moi (Turtle Island), dat vlakbij de westkust ligt. Helaas is het koraal op sommige plaatsen beschadigd door het vissen met dynamiet. Pas wel op waar je gaat duiken. Op sommige plaatsen is het water niet al te diep en zijn de koralen vrij scherp.

De Ridgeback

Phu Quoc is bekend om zijn zwarte pepers en 'nuoc mam', een van de meest populaire vissauzen van het land. Maar die zijn nog niet half zo beroemd als de Phu Quoc jachthonden, ook wel bekend als Ridgebacks. Deze peilsnelle honden zijn erg intelligent en hebben een uitstekend ontwikkeld reukvermogen.

Toch is het nog steeds niet helemaal zeker of Phu Quoc wel helemaal met de eer mag strijken wat betreft de Ridgeback. Deze honden werden namelijk ook in Afrika gevonden. Daar heten ze African Lion Dogs. Wie eerst was? Het blijft gissen. Het mag duidelijk zijn dat Europese kolonisten ook daar weer een hand in hebben gehad. De Ridgeback is in ieder geval onmisbaar geworden in Phu Quoc. Met hun goede neus zijn ze erg handig bij de jacht.Echt rustig...

Totale rust heeft natuurlijk ook zijn keerzijde. Behalve relaxen en watersporten is hier niet zo veel te doen. Een bezoek aan de markt van Duong Dong is wel een leuke culturele onderbreking, maar veel meer is er ook niet. Anderzijds kom je op dit eiland wel veel beter in contact met de lokale bevolking. Ze zijn uitermate vriendelijk en nieuwsgierig naar wie je bent en wat je in het dagelijkse leven doet.

Transport

Houd er rekening mee dat de temperaturen echt tropisch zijn en draag altijd voldoende water bij je. Transport is een redelijk probleem hier, zeker tijdens het regenseizoen. De wegen zijn hier niet zo goed onderhouden en in sommige gevallen ontbreken ze gewoon. Met veel regen heb je flinke modderstromen. Sommige stukken zijn behouden voor militairen en verboden voor toeristen. Let dus goed op de borden en vraag meer informatie aan de locals.

Bereikbaarheid

Phu Quoc Island ligt aan de westkant van Vietnam, net onder Cambodja. Er zijn verschillende bootpendels tussen Rach Gia op het vasteland en de haven An Thoi op het zuiden van het eiland. De reis is nier al te comfortabel of je nu een grote of kleine boot neemt. Probeer in ieder geval zo veel mogelijk uit de zon te blijven en neem voldoende water en snacks mee.

De tocht kan redelijk bumpy zijn. Voor mensen die al zeeziek worden door dit te lezen: Phu Quoc Island is misschien nog niet al te zeer ontwikkeld, maar er is een luchthaven. In een uur vlieg je van Ho Chi Minh City naar Duong Dong.

Cat Ba Island

Cat Ba is het grootste eiland van Halong Bay in het noordoosten van Vietnam. Inwoners van Hanoi noemen dit eiland ook wel 'Costa de Cat Ba' en ze trekken er in de weekenden massaal naar toe. Dat Costa zal wel betrekking hebben op het strandgedeelte want qua nachtleven valt hier niet al te veel te beleven. Hoewel, mocht je een enorme karaoke-fanaat zijn dan zit je hier absoluut op je plek.

Cay Kim Gao-boom

Op de weekenden na is het hier behoorlijk uitgestorven. Niet dat er daarom niks te zien valt. De helft van dit vrij grote eiland is namelijk uitgeroepen tot National Park. In deze tropische regenwouden kom je twintig verschillende wilde diersoorten tegen en heel wat unieke boom- en plantensoorten. Zo groeien er maar liefst 160 soorten met een geneeskrachtige werking.

Dit is ook een van de weinige plaatsen waar de Cay Kim Gao staat. In de tijd van de grote keizers wilden de adel alleen eten met stokjes gemaakt van het hout van de Cay Kim Gao-boom. Er wordt namelijk beweerd dat het hout zwart kleurt als er gif in het eten zit...

Stranden

In Cat Ba zijn er drie stranden: Cat Co I, Cat Co II en Cat Co III. De stranden zijn niet onaardig en de zee is mooi en helder. Je kunt er prima snorkelen, zwemmen of kajakken. Maar zoals met alles op dit eiland wordt er erg gewichtig over gedaan, terwijl er veel betere stranden te vinden zijn rond Halong Bay. Mocht je de drukte een beetje willen ontwijken, regel dan een boot waarmee je naar de dichtbijgelegen eilanden Cat Trai Gai, Duong Gianh of Hien Hao kunt gaan. Het archipel heeft nog 336 andere eilanden die veel tropischer, mooier en minder toeristisch zijn.

Bereikbaarheid

Er vertrekken dagelijks boten naar Cat Ba Town vanuit Cat Hai en Halong City. De snelste manier is meegaan met een Russische hydrofoile vanuit Hai Phong. Die brengt je in 45 minuten naar Cat Ba Town. Voor deze verbinding moet je wel ruim op voorhand tickets regelen, zeker in het hoogseizoen. Let er op dat ze zeer vreemde vertrektijden hebben.Con Dao Islands

De Con Dao eilanden worden nu wel eens liefkozend 'parels van de Zuid-Chinese Zee' genoemd. Maar vroeger was het een van de beruchtste plaatsen van Vietnam. Op het grootste eiland Con Son lag tot het einde van de Vietnamoorlog (1975) de meest gruwelijke gevangenis van het land. Alle bekende Vietnamese vrijheidsstrijders ten tijden van de Franse overheersing en de Vietnamoorlog hebben wel enige tijd vastgezeten op dit verlaten eiland. Con Son werd niet voor niets 'Devils Island' genoemd.

De term 'parels' is daarmee misschien enigszins misplaatst. Al valt het moeilijk te ontkennen dat deze tropische eilanden los van hun bloedige geschiedenis ronduit prachtig zijn. Hier kun je de ware bounty-plaatjes schieten van witte stranden, wuivende palmbomen en heuvels met verschrikkelijk oude bossen. Het toerisme is hier nog niet erg op gang gekomen en de ongerepte bossen en stille stranden geven je een waar Robinson Crusoe - gevoel.

National Park

Sinds 1994 is 20.000 hectare van deze 14 eilanden terecht uitgeroepen tot National Park. Dit is bijna tachtig procent van de totale oppervlakte. Een kleine 14.000 hectare is zeegebied met een rijke variatie aan dieren. Zo kun je hier de vrij zeldzame doejong (Indische zeekoe) nog zien. De vele dolfijnen die door het helder blauwe water springen zijn leuk brutaal en komen tot heel dicht bij de kust. De verlaten stranden zitten in de maanden maart tot september vol met zeeschildpadden. Dit eilandenarchipel is namelijk een van de belangrijkste broedplaatsen ter wereld!

De watersport is nog niet tot in de puntjes geregeld op de Con Dao eilanden, maar je kunt hier gemakkelijk zelf met de snorkel of duikuitrusting in het water springen. De periode van juni tot september is minder geschikt. Dit is het regenseizoen en dan zijn er vooral aan de westkant heftige windvlagen.

Het is zeker aan te raden een hike te maken door de prachtige bossen en mangroven van het archipel. Neem dan wel een gids mee want de bossen zijn zo oud en kronkelig dat je gemakkelijk kunt verdwalen.

Tiger Cages

Maar hoe tropisch en relaxed het hier ook is, je kunt niet langs het feit dat hier een kleine dertig jaar geleden nog gruwelijke dingen gebeurden. Een bezoek aan de Phu Hai prison is dan ook een absolute must als je op Con Son Island bent. De gevangenis bestaat uit een aantal indrukwekkende gebouwen die nu deels dienst doen als museum.

In een van de gebouwen vind je de berucht 'tiger cages'. Dit zijn zeer kleine ondergrondse betonnen hokken van zo'n 12 vierkante kilometer. De tralies zitten bovenin, waardoor ontsnappen vrijwel onmogelijk was en de bewakers hun gevangenen gemakkelijk in het oog konden houden. De kooien zijn een erfenis van de Franse overheersing, maar kregen wereldwijde bekendheid door de Vietnamoorlog.

In deze tiger caves werden zeer ernstige martelpraktijken en executies uitgevoerd op Vietnamese rebellen en communisten. In 1970 publiceerde een journalist van het befaamde Amerikaanse Life Magazine foto's van de kooien. Het waren onder andere deze foto's die het Amerikaanse volk op de hoogte bracht van de afschuwelijke oorlog die zij voerden daar aan de andere kant van de wereld.

Alsof de aanblik van deze kleine kooien nog niet aangrijpend genoeg is, zal het aangrenzende kerkhof je helemaal kippenvel bezorgen. Hier liggen 20.000 grafstenen van mensen die de tiger cages niet hebben overleefd. Slechts 700 graven hebben een naam. De rest heeft nog niet eens een nummer.

Bereikbaarheid

Om de Con Dao eilanden te bereiken moet je vliegen van Ho Chi Minh City naar de kleine afgelegen luchthaven Con Son. Dit kan met een lijndienst van Vasco of met een Russische helikopter. Het is aan te raden deze vlucht ruim op tijd te boeken. Een transfer naar je hotel is ook geen overbodige luxe. De luchthaven ligt namelijk zo'n 15 kilometer van de bewoonde wereld af.

 


terug | home
Meer natuur vietnam...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind ZuidoostAzie.nl leuk op Facebook


Ga je binnenkort op vakantie en heb je een visum nodig? Vraag deze met 15% korting aan via VisumCentrale!
Van Verre… dé specialist in maatreizen naar Indonesie.
Bekijk voor vertrek naar ZuidoostAzië de handige gezondheidstips en informatie over gezondheidsrisico’s op gezondopreis.nl
Bouw je eigen Azie reis met de reisspecialisten van Riksja Travel.
Vaccinaties nodig voor ZuidoostAzie? Onze artsen komen bij u thuis: www.thuisvaccinatie.nl
Win een reis naar New York. Doe mee met Het Grote Verre Reizen Onderzoek.
Op een leuke manier je reis vastleggen? Creëer een persoonlijk reisdagboek met verhalen, foto's en routekaarten!


reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Zuidoost-Azie
vietnam online - zuidoost-azie  
Vietnam Online
Je eigen
Vietnam reis
info | website
djoser - zuidoost-azie  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
van verre - zuidoost-azie  
Van Verre
Aanrader voor
Reizen op maat
info | website
tel nr (klik)
vietnam2go - zuidoost-azie  
Vietnam2GO
Reizen zoals
jij dat wilt!
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - zuidoost-azie  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
travel active - zuidoost-azie  
Travel Active
Werkvakanties
info | website
tel nr (klik)
smaragd reizen - zuidoost-azie  
Smaragd Reizen
Rondreizen
info | website
tel nr (klik)
pangea travel - zuidoost-azie  
PANGEA Travel
Reizen zonder
groep!
info | website
tel nr (klik)
hss azië reizen - zuidoost-azie  
HSS Azië Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
sawadee - zuidoost-azie  
Sawadee
Groepsreizen
info | website
tel nr (klik)
rama tours - zuidoost-azie  
Rama Tours
De nr. 1 in
reizen op maat
info | website
tel nr (klik)
dimsum reizen - zuidoost-azie  
Dimsum Reizen
Bijzondere
reizen
info | website
tel nr (klik)
nrv holiday - zuidoost-azie  
NRV Holiday
Verre reizen
specialist
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen


EUR

BNDliever naar...
Partners ZuidoostAzie.nl:

© ZuidoostAzie.nl